Επιλέγοντας κουρτίνα μπάνιου

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μας γίνεται συχνά είναι: ποια είναι η “καλή” κουρτίνα; Πώς μπορεί η αγορά κουρτίνας μπάνιου να γίνει μία τόσο πολύπλοκη υπόθεση;

Η κουρτίνα μπάνιου είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για το μπάνιο και καλύπτει διάφορες ανάγκες μας. H σωστή κουρτίνα όχι μόνο κρατάει τα βλέμματα τρίτων μακρυά και διατηρεί στεγνό το χώρο του μπάνιου μας αλλά βελτιώνει σημαντικά και την αισθητική του.
Η καθημερινή χρήση και η επαφή της με νερό και σαπούνι μπορούν να δημιουργήσουν μήκυτες και μούχλα. Ο βασικός κανόνας για την αγορά κουρτίνας μπάνιου είναι: Επιλέξτε ποιότητα. Οι υψηλής ποιότητας κουρτίνες μπάνιου και αξεσουάρ (βέργες, κρίκοι) συντηρούνται εύκολα και αντέχουν για πολύ καιρό.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα στις κουρτίνες μπάνιου. Οι πιο βασικοί είναι η ποιότητα του υφάσματος-υλικού που είναι κατασκευασμένες, οι λεπτομέρεια στις ραφές και στους κρίκους στήριξης καθώς και η ευκολία στη συντήρησή τους.
Στις ραφές παίζει ρόλο το είδος της ραφής, εάν είναι μονή ή διπλή και ο τρόπος ραψίματος. τα οποία καθορίζουν εάν θα αντέξει η κουρτίνα και δεν θα αρχίσει να ξεχειλώνει εύκολα με τη χρήση. Οι κρίκοι στήριξης έχουν σαν ρόλο να ενισχύσουν τις τρύπες που έχει η κουρτίνα για να την κρεμάμε στην βέργα.
Ας μιλήσουμε για τα υλικά:

 

Υφασμάτινες

Οι υφασμάτινες κουρτίνες μπάνιου κατασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι, το λινό ή ακόμα και το μετάξι και αποτελούν την πιο ακριβή λύση από όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή ποιότητα κατασκευής, τα υλικά που χρησιμοποιούνται μας τα προσφέρει απλώχερα η φύση και δίνουν έναν ιδιαίτερο αέρα πολυτέλειας στο μπάνιο.

Λόγω βεβαίως των χαρακτηριστικών που έχει ένα φυσικό προιόν είναι πολύ εύκολο να λερωθούν, δέν είναι αδιάβροχες και εφόσον υλικά σαν το βαμβάκι απορροφούν τα υγρά, είναι αυξημένες οι πιθανότητες δημιουργίας μηκυτών και μούχλας, εκτός κι αν προσθέσουμε και εσωτερική κουρτίνα αδιάβροχη για να κρατάει τα νερά.

 

Συνθετικό ύφασμα
Το polyester είναι πλήρως αδιάβροχο συνθετικό ύφασμα. Έτσι οι κουρτίνες που κατασκευάζονται με αυτό το υλικό έχουν την αισθητική μίας υφασμάτινης κουρτίνας και την αντίσταση στη δημιουργία μούχλας και μηκυτών μίας πλαστικής. Είναι φθηνότερες και πιο εύκολες στη συντήρησή τους, αλλά υπολείπονται στην αίσθηση πολυτέλειας που αποπνέει μία αμιγώς υφασμάτινη κουρτίνα.

 

PVC και PEVA
Όταν ο κόσμος αναφέρεται στα μειονεκτήματα του PVC (polyvinyl chloride), που συχνά ονομάζεται και vinyl, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι η μυρωδιά. Φτηνές πλαστικές κουρτίνες φτιάχνονται από PVC πλαστικό και πιθανών όλοι μας σε κάποια στιγμή έχουμε ζήσει με μία τέτοια στο μπάνιο μας. Αυτή η μυρωδιά αναδύεται λόγω της μεγάλης επιφάνειας της κουρτίνας και των πρόσθετων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους όπως είναι το φθαλικό οξύ (phthalate) και ο μόλυβδος που θεωρούνται τοξικά.
Φυσικά κανένας δεν θέλει μία τοξική κουρτίνα στο μπάνιο του.
Αναζητώντας λοιπόν κουρτίνα πλαστική που να μην περιέχει αυτά τα πρόσθετα συναντάς τον όρο “περιβαντολλογικά φιλικό πλαστικό” ή αλλιώς EVA (ethyl vinyl acetate plastic) που συχνά ονομάζεται “vinyl” για συντομία και δεν περιέχει το μόριο του χλωρίου C (chloride) στο όνομά του που κάνουν το PVC τοξικό.
Όπως και οι EVA οι PEVA (polyethylene) είναι κουρτίνες από μη τοξικά πλαστικά (βινύλια) 100% ανακυκλώσιμες .

 

Εν κατακλείδι
Οποιοδήποτε υλικό επιθυμείτε να έχει η κουρτίνα σας προσπαθείτε να επιλέξετε την υψηλότερη ποιότητα τα χρήματά σας, σας επιτρέπουν να αγοράσετε.
Η κουρτίνα σας πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται συχνά για να δείχνει πάντα σαν καινούρια.
Να θυμάστε πάντα να ανοίγετε την κουρτίνα σας όταν τελειώνετε το μπάνιο σας για να στεγνώνει γρήγορα και εύκολα. Μία διπλωμένη κουρτίνα δεν αφήνει το νερό να στεγνώσει γρήγορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μήκυτες και μούχλα πιό σύντομα απ' όσο θα έπρεπε..